Stránky

Žena v bílém - Collins Wilkie

 

Žena v bílém - Collins Wilkie

Žena v bílém je pátý vydaný román Wilkieho Collinse, napsaný v roce 1859 a odehrávající se v letech 1849 až 1850. Je to mysteriózní román a spadá do žánru "senzačních románů".

Detektivní příběh mladého učitele kreslení, který odhalí rafinované zločince usilující o velký majetek. Autor, klasik anglického detektivního románu napínavou formou kritizuje kořistnickou morálku, právě tak jako jeho vrstevník Charles Dickens.

Příběh lze považovat za raný příklad detektivní fikce s protagonistou Walterem Hartrightem, který využívá mnoho technik pozdějších soukromých detektivů. Použití více vypravěčů (včetně téměř všech hlavních postav) čerpá z Collinsova právního vzdělání, a jak zdůrazňuje ve své preambuli: "příběh zde prezentovaný bude vyprávěn více než jedním perem, protože příběh o přestupku proti zákonům je u soudu vyprávěn více než jedním svědkem". Collins také čerpal ze vzpomínek svého otce, umělce Williama Collinse, při tvorbě kreslířského mistra Waltera Hartrighta a naplňuje svůj příběh řadou italských postav, pravděpodobně inspirovaných dvěma lety strávenými v Itálii během dětství.

Toto je obálka vydání z roku 1977. V databázi je ještě vydání z roku 1969.